Overslaan en naar de inhoud gaan

Over de Vrijman

De Vrijman is een ontmoetingsplek voor bezinning, zingeving, verbinding en inspiratie voor bewoners van IJburg en andere geïnteresseerden. De aangeboden activiteiten zijn over het algemeen toegankelijk voor iedereen. De ruimte is niet bestemd voor commerciële verhuur, en ook niet voor vaste activiteiten van besloten groepen.

Het aanbod

Op dit moment is het mogelijk om Yoga-, Tai Chi en Ademlessen te volgen in De Vrijman, en er worden Mindfulness en Geweldloze communicatie trainingen aangeboden. Verder zijn er regelmatig filmavonden, dialoogbijeenkomsten, retraitedagen, meditaties, opstellingen, cirkel bijeenkomsten en seizoensactiviteiten. Houd de agenda of onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor het laatste aanbod.

Broedplaats voor verbinding

Andere bewoners van IJburg nodigen we van harte uit om buurtgerichte, openlijk toegankelijke activiteiten te organiseren die binnen onze missie passen, kunnen binnen de mogelijkheden van de ruimte en die geen overlast geven aan omwonenden. We stellen de ruimte open om iets uit te proberen en vorm te geven zodat het kan groeien. Dit kan bijvoorbeeld een avond zijn, een serie bijeenkomsten of een cursus. Activiteiten die uitgroeien tot een vaste bijeenkomsten zullen op den duur moeten ‘uitvliegen’ naar andere locaties. Op deze manier ontstaat er in De Vrijman telkens weer ruimte voor nieuwe initiatieven. De afgelopen jaren hebben we hier verschillende mooie voorbeelden van gezien.

Locatie

De Vrijman is gevestigd op de Jan Vrijmanstraat 339, in het complex Mura. Mura is een ontwerp van de Japanse architecte Moriko Kira en is gebouwd als een dorp: een landschap met hoogbouw als bergen, laagbouw als een dorp, een haven met een sluis naar de buitenwereld en een binnenterrein als een park. Bij het complex Mura hoort een verbindingsruimte voor omwonenden. Nadat deze ruimte aanvankelijk een tijd leegstond, heeft deze een aantal jaar geleden invulling gekregen onder de naam ‘de Tempel van Alledag’. Sinds september 2020 gebruiken we de naam ‘de Vrijman’.

Verhuur

Wil je zelf een keer iets ondernemen in de Vrijman? Heb je een goed idee voor de buurt dat past bij de Vrijman én nog niet wordt aangeboden in de Vrijman? Als jouw idee past binnen de mogelijkheden en het gedachtegoed van de Vrijman maken we graag kennis met je. Stuur dan wat achtergrondinformatie en een korte omschrijving van je idee aan devrijman@gmail.com.

De ruimte is nadrukkelijk niet bestemd voor vaste huur, commercieel gebruik, en ook niet voor (vaste) activiteiten van besloten groepen.

Overzicht van de ruimte in de Vrijman
Overzicht ruimte de Vrijman - kring op de grond